Маринади
Мариновані огірки
Хороший перевірений рецепт маринованих огірків
На 1 літрову банку:
- 1 лавровий листок
- перець чорний горошком 6 шт
- перець духм’яний 2 шт
- 4 зубчики часнику
- гілочка петрушки
- суцвіття кропу
- 2 листки вишні
- 1 листок смородини
- порізаний листок хрону
- 1 ч.л. з гіркою солі кам’яної (нейодованої!)
- 2 ч.л. цукру
- 2 ст.л. оцту 9%
Викласти у банку невеликі огірочки до самого верху, залити водою (я заливаю холодною водою з крана, бо моя вода з криниці). Поставити банки у каструлю, залити водою. Після закипання води стерилізувати 10-15 хв, допоки огірки не змінять колір на світліший. Закатати стерилізованим кришками.
Мариновані кабачки
Маринуємо на зиму
Зриваємо молоді кабачки і маринуємо на зиму. Хороша альтернатива, якщо мариновані огірки вже приїлися.
Готуємо банки: літрові або 1,5 літрові, або 3 літрові, тому що рецепт маринаду розрахований на об’єм 3 літрової банки і потрібно дотримуватися пропорцій. Я опишу процес дуже докладно, так ніби ви консервуєте перший раз в житті, але не лякайтеся великої кількості букв, насправді все дуже легко. Починаємо.
Я маринувала у літрових банках, тому даю кількість приправ та листків на 1 літру.
На дно кожної банки викладаємо:
- 1 листок смородини
- 1 малий порізаний листок хрону
- 2 листки вишні
- 1 суцвіття кропу
- гілочка петрушки
- 4 зубчики часнику
- перець чорний горошком 6 шт
- перець духм’яний горошком 2 шт
Кабачки нарізаємо кружальцями та щільно викладаємо їх зверху приправ та листків.
Коли банки вже готові, заливаємо в одну з них холодну воду до верху, потім зливаємо цю воду у якийсь посуд з міркою, щоб можна було виміряти кількість води. У мене вийшло 300 мл води.
Тепер найголовніше! Для маринаду на об’єм 3 літри кабачків треба взяти:
- 100 мл оцту
- 4 ст.л. цукру
- 1,5 ст.л. солі
- 3 мірки води (тобто якщо з однієї банки зливаємо 300 мл води, то 300 мл*3= 900 мл води)
Маринад доводимо до кипіння, трохи охолоджуємо і заливаємо ним кабачки.
Ставимо банки у велику каструлю, наливаємо у каструлю воду, доводимо воду до кипіння і стерилізуємо банки з кабачками 10-15 хв, до моменту, коли кабачки змінять колір. Закатуємо стерилізованими кришками, ставимо банки догори дном і вкриваємо покривалом.