Рецепти

Оберіть категорію:

Напої 

Маринади

Приготовано в мультиварці

 

 


Борщова заправка на зиму

Пропонуємо вам приготувати заправку для борщу, яка дуже виручає взимку. Борщ можна приготувати за 30-40 хвилин.

Інгредієнти:
буряк – 2,4 кг;
морква – 1 кг;
перець болгарський – 1 кг;
перець гострий стручковий – 1 шт.;
цибуля ріпчаста – 1 кг;
олія соняшникова – 250 мл;
сіль – 3 ст. ложки з гіркою;
лимонна кислота – 1 ч. ложки без гірки;
помідори перекручені – 6,5 л;
цукор – 300 г;
квасоля – 1 л. банку.

Порцій – 20-21 банки по 0,5 л.
Час приготування – 60 хвилин.

Процес приготування заправки для борщу на зиму.

Перекручуємо помідори на соковижималку, але на такій, яка відкидатиме насіння. Це може бути сама звичайнісінька. Потім на корейську тертку потрібно натерти буряк і моркву. Цибулю необхідно нарізати півкільцями. Солодкий і гострий перець можна нарізати дуже дрібно на кубики або ж можна перекрутити на м’ясорубку. Розмішуємо все в одну миску.

У велику миску, в якій будемо готувати заправку, наливаємо масло. В добре розігріту олію засипаємо нашу цибулю. На невеликому вогні цибулю будемо обсмажувати близько 10 хвилин.

Коли цибуля вже готова, додаємо томатний сік, моркву, буряк, солодкий перець, гострий перець, сіль, цукор.

Це все акуратно розмішати і після того, як закипить, будемо варити десь 20-30 хвилин. За бажанням сюди можна ще додавати часник.

Через півгодини додаємо квасолю (вона у нас вже готова). Добре розміщуємо і будемо ще варити 10 хвилин. Потім додаю лимонну кислоту. Дуже добре це все розмішуємо і варимо ще 10 хвилин. Після чого заправка готова. Тепер можна розливати по банках. Ну ось і все.

Тепер запросто можна приготувати дуже швидкий борщ!


Лечо з кабачків на зиму

Готуємо шикарне кабачкове лечо на зиму за маминим рецептом. Вона готує його вже багато років, так що рецепт перевірений. Готується швидко і просто.

Інгредієнти:
очищені кабачки без насіння – 1,5 кг;
густий томатний сік (терті помідори) – 500 мл;
цибуля – 3 шт.;
солодкий болгарський перець – 5-6 шт.;
цукор – 50 г;
сіль – 0,5 ст. л.;
рафіноване рослинне масло – 50 мл;
оцет 9% – 40 мл (70% оцту – 3,8 мл, 6% оцту – 66,6 мл).

Вихід – 2 л баночки.

Процес приготування кабачкового лечо.

Очищені кабачки наріжемо середніми шматочками або брусочками, не дрібно, щоб в процесі вони не розварилися. Солодкий перець будь-якого кольору ріжемо також смужками. Цибулю нарізаємо півкільцями. Помідори натираємо на тертці або через м’ясорубку. Потрібен саме густий сік. Виливаємо його в каструлю на овочі, не бійтеся, що соку мало, в кінці все буде в нормі. Після закипання салат варимо 15 хвилин на повільному вогні. На закипання йде приблизно хвилин 10-15. Овочі зменшуються в об’ємі, а кількість соку збільшується. Дуже акуратно зрідка мішаємо лопаткою.
За 3-4 хвилини до готовності додаємо сіль, цукор, рослинну олію, оцет (у мене дев’ятивідсотковий). Даємо салату прокип’ятитися ще пару хвилин.
Розливаємо і закочуємо стерилізованими кришками. Перевертаємо і закутуємо до повного охолодження.
Взимку насолоджуємося. Виходить дуже смачний кабачковий салат до будь-якого гарніру.
Смачного!


Яблучне варення в мультиварці

Якщо ягоди можна просто покласти в миску, засипати цукром і через деякий час, як тільки з’явиться сік, можна варити варення, то з яблуками так просто не виходить.
Підготовчий етап займає багато часу, та ще й варити треба.
Корисна порада: яблука варити тільки в мультиварці.

Інгредієнти:
яблука 1 кг;
цукровий пісок 1 кг;
вода 1 стакан.

Час приготування: навіть складно підрахувати, час підготовки яблук не менше 40-50 хвилин, перше варіння яблук без цукру близько години, друге варіння з цукром хвилин 50, всього — трохи менше трьох годин. Але у всіх мультиварки з різними характеристиками. І швидкість підготовки яблук теж різна.

Готуємо варення з яблук.

Вимити яблука, і залишити в друшляку на деякий час, для стікання води.Як тільки яблука трохи обсохнули, розрізати навпіл і видалити серцевину. Потім всі половинки розрізати на тонкі часточки. Отримані часточки перекласти в чашу мультиварки, додати води. Закрити кришку. На багатьох мультиварках є спеціальна функція «варення». Якщо у Вас немає такої функції, то поставте на режим «випічка». Час виставляється автоматично. Як тільки пройшов перший цикл варіння, і мультиварка відключилася, обережно відкрийте. Всипте цукор. Його добре перемішайте спеціальною лопаткою. Як тільки цукор трохи розійшовся в масі варених яблук, поставте ще на один цикл варіння на цьому ж режимі.
Другий раз варіння займає менше часу. Цікавий факт, що при такому способі варіння абсолютно немає пінки. Поки варення вариться, простерелізуйте банки.
Як тільки процес варіння закінчився, відкрийте мультиварку і залишіть варення остигати на тривалий час, на ніч. Остигле варення розлийте в підготовлені банки.
Смакота!

Гарбузове варення

Варення виходить смачним, так як всі шматочки гарбуза просочуються цукровим сиропом і соком лимона. Спробуйте, вам сподобається.

Інгредієнти:
гарбуз — 0,5 гарбуза;
лимон — 1 шт.;
цукор в пропорції до нарізаною гарбузі 1/1;
вода — 0,5 ст.

Спосіб приготування гарбузового варення.

Всі пропорції вказані в розрахунку на половину невеликого гарбуза. Гарбуз ріжемо на шматки, знімаємо шкірку. Потім нарізаємо на дрібні шматочки-кубики.

Для того, щоб порахувати обсяг отриманого нарізаного гарбуза, використайте глибоку миску. Нею ж потім можна відміряти кількість цукру. Пропорція 1/1. Скільки чашок гарбуза вийшло, стільки ж додаємо цукру. Лимон використовуємо разом з шкіркою, виймаємо тільки насіння, якщо вони є. Подрібнюємо лимон на дрібні кубики і з’єднуємо з гарбузом. Нарізаний гарбуз і лимон поміщаємо в посудину, в якій будемо варити варення. Засипаємо цукром. Додаємо півсклянки питної води.
Ставимо на плиту. Як тільки варення закипить, вогонь (жар) зменшуємо. Загальна кількість варіння 45 хвилин. Періодично помішуємо.
Поки варення вариться, готуємо тару. Баночки гарненько промиваємо. Відправляємо в мікрохвильову піч на 2-3 хвилини. Прогріваємо. Кришки заливаємо водою і ставимо на плиту. Чекаємо закипання. Потім знімаємо і накриваємо прогріті банки. Готове варення розливаємо в тару в гарячому вигляді.
Щільно закручуємо кришками. Перевертаємо верх дном і накриваємо зверху кухонним рушником. Залишаємо до повного охолодження. Потім баночки поміщаємо в холод.
Варення дуже смачне, навіть чимось нагадує за смаком мед. Приємних літніх заготовок.


Гарбузово-яблучне пюре

Інгредієнти:
Яблука 4 шт.
пюре гарбузове 250 мл.
Цукор 100 – 150 г.
Сік лимону
Кориця мелена 1/3 ч. ложки
Горіх мускатний 1/4 ч. ложки
(розраховано на 1 порцію)

Яблука помити, порізати на великі шматки, скласти до каструлі влити трішки води і проварити поки яблука стануть м’якими, далі потрібно яблучка перетерти через сито, отримане пюре проварити разом з цукром, корицею та мускатним горіхом хвилин 10, час від часу помішуючи, до яблучного пюре додати гарбузове, сік половини лимона, ще проварити хвилин 5-10 і розкласти в простерелізовані баночки, так пюре може зберігатись у холодильнику протягом тижня, якщо ви приготуєте пюре більше, то для зберігання потрібно банки простерелізувати (10-15 хв) і закрити кришками, охолоджувати перевернутими.


Сливова наливка або сливянка

Винний бутель з широкою шийкою наповнюємо стиглими та ароматними сливами та заливаємо міцною горілкою. Міцно закупорюємо ємність з сливами та ставимо в прохолодне темне місце настоюватися 5-6 тижнів. Далі горілку з слив зливаємо та відставляємо на деякий час в темне місце. Сливи ж пересипаємо цукром та лишаємо настоюватися ще 2-2,5 тижні. Цукру використовуємо стільки скільки вміститься в бутиль з ягодами. Також замість цукру можна використати охолоджений сироп, приготований за пропорцією: на 1,5 літри води – 400 грамів цукру. Далі сироп з слив зливаємо та змішуємо з попередньо настояною горілкою. Все гарно перемішуємо, проціджуємо та розливаємо по пляшках. Добре закупорені пляшки з напоєм лишаємо в темному місці на 6 місяців для визрівання. Після того як сливянка «визріє» можна пригощатися.


Гарбузові оладки з корицею

Інгрідієнти для приготування:
250 грамів м’якоті гарбуза;
250 мілілітрів молока;
100 грамів борошна;
Яйце;
1 столова ложка рафінованої олії;
Половина або дві третини чайної ложки меленої кориці;
1/3 чайної ложки соди;
Маргарин або вершкове масло (для змащування)

Гарбуз – смачний, дуже корисний і доступний за ціною овоч, з якого можна готувати безліч різноманітних страв. Вони можуть бути солодкими, солоними, гострими, пряними. Сьогодні ми хочемо запропонувати вам приготувати смачний і простий десерт – гарбузові млинці з корицею. Завдяки оригінальному смаку і чарівному аромату вони обов’язково приживуться у вашому меню.
Готуємо так:
Видаліть з гарбуза шкірку і наріжте м’якоть середніми шматочками. Розмір шматочків повинен бути таким, щоб гарбуз потім було зручно перемелювати блендером.
Потім залийте її водою. Рівень води повинен доходити до верхніх шматочків гарбуза. Тушкуйте гарбуз на вогні приблизно п’ятнадцять хвилин. Коли він стане м’якою, злийте всю воду. Можна приготувати гарбуз не так на плиті, а в мікрохвильовій печі.
Покладіть гарбуз каструльку, в якій будете замішувати тісто для млинців, і залийте його склянкою молока. Збийте гарбуз з молоком блендером або за допомогою комбайна, щоб вийшла однорідна маса. Чим дрібніше будуть шматочки гарбуза в тісті, тим краще.
До молочно-гарбузової суміші додайте всі інші інгредієнти (соду не забудьте погасити оцтом) і приблизно 100 грамів борошна. Перемішайте вінчиком або міксером.
Тісто для гарбузових млинців повинно мати середню густоту, трохи густіше, ніж для звичайних млинчиків. Якщо потрібно, додайте ще борошна або трохи молока. Рідке тісто буде рватися при випіканні млинців, а дуже густе буде погано розтікатися по сковороді. Тому намагайтеся дотримуватися зазначені пропорції.
Гарбузові млинчики печіть на спеціальній млинцевій сковороді або на звичайній неглибокої сковороді з антипригарним покриттям. Поки млинець, який ви зняли зі сковороди, ще гарячий, змащуйте його шматочком вершкового масла, наколотого на вилку або ніж.
Таким же способом випікайте і намазуйте решта млинчики. Готові млинці з гарбуза кладіть один на одного, щоб вони добре ввібрали вершкове масло. Подавайте десерт зі сметаною, абрикосовим варенням або згущеним молоком. Приємного чаювання!


Грушевий сидр

В Англії його називають «перрі», у Франції – «пуаре», а в Іспанії – «перада». Під цими малознайомими українцям словами ховається грушевий сидр – слабоалкогольний газований напій схожий на шампанське. Далі ми розглянемо технологію приготування сидру з грушевого соку в домашніх умовах. Це порівняно простий метод з мінімальним набором інгредієнтів.
Інгредієнти:
груші – 15 кг;
цукор – 60 грам на літр соку.
Готуємо так:
Груші розрізати навпіл, вийняти серцевину, кісточки і підгнилі частини, з-за яких готовий напій може гірчити. М’якоть переробити на сік будь-яким доступним способом.
Розлити сік в ємності для бродіння, наприклад, трилітрові банки. Поставити в темне місце з кімнатною температурою, накрити марлею, щоб в сусло не потрапили комахи.
Через 2-3 дні сік почне бродити, вгорі утворюється піна і буде чутно шипіння. При появі цих ознак додати в сік цукор (50 грам на літр), перемішати, встановити на шийці гідрозатвор або гумову рукавичку (попередньо зробити прокол голкою в одному з пальців).
Перенести сік, який заграв в темне приміщення з температурою 18-25°C. Бродіння триває 7-20 днів. Коли водяний затвор перестане виділяти газ (рукавичка здується), на дні з’явиться осад, а сам сидр посвітлішає, можна переходити до наступного етапу.
Злити напій з осаду у іншу чисту ємність. Простіше всього це зробити тоненькою трубочкою. Вийшло молоде домашнє грушеве вино, яке потрібно наповнити газом.
Пляшки для сидру добре помити, на дно кожної додати 10 грам цукру на літр соку. Цукор потрібен для карбонізації – насичення напою вуглекислотою, яка з’явиться при вторинному бродінні.
Розлити сидр в пляшки, залишивши вільного простору 5-6 см від шийки. Герметично закрити пробками.
еренести пляшки на 10-14 днів у темне місце з кімнатною температурою. Раз на добу перевіряти тиск газу.
Домашній сидр з груш готовий, залишилося перед вживанням витримати його в холодильнику або підвалі 3-4 дні. Приблизна міцність 5-9 градусів. Термін придатності при температурі 8-16°C до 12 місяців.